Oulunkylän kuntoutuskeskuksessa on vuodesta 2019 saakka käytetty aktiivisesti eteläisen Suomen ensimmäistä Lokomat-kävelyrobottia, ja siitä on saatu erinomaisia kokemuksia ja kuntoutustuloksia. Yksi Lokomatin avulla kuntoutuneista on Erkki.
Maaliskuussa 2020 Erkki heräsi huonoon oloon ja yritti nousta sängystä siinä onnistumatta. Huonon olon syyksi paljastui laaja-alainen aivoinfarkti ja sen seurauksena täydellinen vasemmanpuoleinen hemiplegia eli halvaus. Erkki joutui olemaan sairaalassa viisi kuukautta tapahtuman jälkeen. Erkki kotiutui elokuussa 2020, ja hänen toimintakykynsä oli tuolloin vielä hyvin heikko. Erkki liikkui pyörätuolilla, johon hän pääsi siirtymään liukulaudan ja yhden henkilön avustamana. Erkkiä täytyi avustaa kaikissa päivittäisissä toimissa. Hän sai kotona fysioterapiaa, jossa mm. harjoiteltiin siirtymistilanteita, tehtiin venyttelyjä ja harjoiteltiin seisomista seisomatelineellä.
Kotiuduttuaan Erkki sai täysin sattumalta kuulla tuttavaltaan Lokomat-kävelyrobotista, josta moni oli saanut hyviä käyttökokemuksia ja apua aivoverenkiertohäiriön jälkeisessä kuntoutuksessa. Sairaalassa tästä mahdollisuudesta ei oltu mainittu, koska kotikaupungista kyseistä laitetta ei löytynyt. Erkin motivaatio kuntoutua oli niin kova, että hän halusi ehdottomasti kokeilla Lokomatia, ja lähin robotti löytyi noin 100 kilometrin päästä meiltä Oulunkylän kuntoutuskeskuksesta.
Harjoittelu Lokomat-kävelyrobotilla päästiin Erkin kanssa aloittamaan pian hänen kotiutumisensa jälkeen elokuun 2020 lopussa. Tuolloin Erkki liikkui pyörätuolilla, ja hän pystyi seisomaan vain pienen hetken tuettuna Eva-telineen avulla. Vasemmassa yläraajassa oli kovat kivut ja huomattavaa toiminnanvajetta.
Lokomat-kävelyrobotti tuntui heti alusta saakka Erkistä mielekkäältä ja tehokkaalta harjoitusmuodolta, ja hän alkoi käydä kävelemässä Lokomatissa kerran viikossa. Lisäksi Erkki sai kotona päivittäin fysioterapiaa, jossa harjoiteltiin mm. siirtymisiä ja pukemista ja tehtiin lihaskuntoharjoituksia, joita Erkki teki myös itse ahkerasti.
Pian nähtiin jo suuria harppauksia kuntoutumisessa. Harjoittelun myötä Erkin vasemman käden kipu ja spastisuus lievittyivät nopeasti. Tasapaino ja alaraajojen lihasvoimat kohentuivat merkittävästi, ja nämä vaikutukset näkyivät suoraan arjessa ja päivittäisissä toimissa. Kävely alkoi sujua kotioloissakin yhä paremmin. Syyskuussa kävelyä pystyttiin jo harjoittelemaan kotona rollaattorin turvin fysioterapeutin varmistamana. Lokakuussa Erkki alkoi liikkua pääsääntöisesti rollaattorilla. Nyt maaliskuussa 2021 Erkki kävelee ilman apuvälineitä myös ulkona. Erkki on käynyt mm. jäällä kalastamassa ja tehnyt pieniä kävelyitä metsässä. Päivittäiset askareet sujuvat lähes omatoimisesti, ja puhekin on muuttunut sujuvammaksi. Arkeen on tullut iloa ja elämään voimaa Lokomat-kävelyharjoittelun myötä.
Erkki kokee Lokomat-kävelyrobotilla harjoittelun olleen merkittävässä roolissa kuntoutumisen nopeassa edistymisessä ja etenkin kävelykyvyn palautumisessa. Nykyään Erkki käy kävelemässä Lokomatissa kaksi kertaa kuukaudessa ylläpitääkseen hyvää toimintakykyään.
Erkki pääsi harjoittelemaan Lokomatilla noin puoli vuotta aivoinfarktin jälkeen. Entäpä jos Erkki olisi jo varhaisemmassa vaiheessa päässyt Lokomatiin? Olisiko kuntoutuminen tapahtunut nopeammin – todennäköisesti kyllä. Tutkimusten mukaan parhaat kuntoutustulokset saavutetaan, kun robotisoitu kävelykuntoutus voidaan aloittaa mahdollisimman varhain. Lokomat mahdollistaa sekä oikea-aikaisen että tehokkaan kuntoutuksen, joka tuo paitsi elämänlaatua ja toimintakykyä kuntoutujalle, myös kustannustehokkuutta kuntoutukseen ja säästöä menoeriin erikoissairaanhoidossa ja jatkokuntoutuksessa.
Mia Pietilä, kuntoutus- ja kehittämispäällikkö, OKKS